18 stycznia 2018 23:13 | Aktualności
W czwartek 18 stycznia w klasie pierwszej odbyły się warsztaty kulinarne, których celem było przygotowanie potraw ze zdrowych składników, czyli głównie z warzyw i owoców.
Na pierwszy ogień poszła sałatka warzywna. Młodzi kucharze skrupulatnie kroili i siekali na drobno przyniesione warzywa. Zgodnie stwierdzili, że najlepiej kroi się ugotowaną marchewkę. Najwięcej wysiłku kosztowało ich pokrojenie ogórków kiszonych.
Kolejną potrawą przygotowaną przez pierwszaków była sałatka owocowa z bakaliami i sosem jogurtowym. Tutaj sporo czasu zabrało pierwszakom obranie owoców, za to krojenie poszło jak z płatka. Owoce były tak pyszne, że nie wszystkie skończyły w sałatce. Częściowo zostały skonsumowane przez młodych kucharzy....
Ostatnim smakołykiem przygotowanym przez pierwszaków były ciasteczka owsiane z miodem i marchewką. Uczniowie przekonali się, że można upiec pyszne ciasteczka, w których nie ma ani grama cukru.
Kulinarna przygoda sprawiła uczniom wiele frajdy. Pięknie zaangażowali się w przygotowywanie smakołyków. Motywował ich też drugi cel naszych zajęć, czyli fakt, że przygotowane dziś smakołyki będą pozęstunkiem dla babć i dziadków, którzy jutro odwiedzą progi naszej szkoły.
Anna Bartoszczyk
Portal odwiedziło 834619 osób
Aktualnie przebywa 9 osób