Aktualności

04 października 2019 06:47 | Aktualności

Koło humanistyczne i literackie kulinaria

Kolejny cykl zajęć koła humanistycznego poświęcony był… kulinariom w literaturze. Okazuje się, że artyści słowa chętnie piszą o gotowaniu, którego wcale nie postrzegają jako prozaicznej czynności, przeciwnie, często przedstawiają je jako rzecz wyjątkową.

W jaki sposób nasi humaniści zgłębiali ten temat? Najpierw czytali, czytali, czytali… Na przykład słynny fragment „Pana Tadeusza” A. Mickiewicza o parzeniu kawy. Najbardziej jednak zachwycili się książką R.Gościnnego pt. „Przepisy Mikołajka”, zwłaszcza rozdziałem dotyczącym trzypiętrowej kanapki.

Następnie opracowali przepis na gofry „szarlotkowe. Na zakończenie gofry według przygotowanej receptury wykonali, sfotografowali a przepis umieścili na stronie Smaker.pl.

Oto link

https://smaker.pl/przepis-gofry-quot-szarlotkowe-quot,175474,tosp.html

Wersy „Pana Tadeusza”, trzypiętrowa kanapka Mikołajka i gofry „szarlotkowe”  to sposób na ciekawe zajęcia z literaturą w tle. Zajęcia, które były kolejną częścią innowacji pedagogicznej pt. „Książka doda ci skrzydeł”.

Iwona Kłysz

Przeczytano: 388 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: